Tikvasta puhara

gljiva tikvasta puhara
Gljiva - Tikvasta puhara

GLJIVA TIKVASTA PUHARA

latinski naziv - Lycoperdon perlatum

Plodno tijelo: Visoko 3-8 cm, široko 2,5-6 cm, u mladosti je bijelo, potom okeraste do braonkaste boje, s jasno izraženim dijelom drške odnosno glave; kruškastog je oblika. Glava okruglasta do malo spljoštena, gusto posuta sitnim bradavicama koje se lako mogu izbrisatim a na tjemenu je mahom mala grba. Sazrevanjem gljive, na grbici nastaje male otvor kroz koji se oslobađaju spore. Glava je s donje strane jamičasta do naborana, drška ravnomjerna, pri osnovi sužena.

Gleba: Najprije je bijela, čvrsta, potom zelenožuta, kašasta i vlažna, najzad maslinastosmeđa, a sazrevanjem postaje praškasta, pahuljasta.

Spore: 3,5/4,5 µm, sitno bradavičave, otisak smeđe boje.

Upotreba: Jestiva dok joj je meso bijelo.

Stanište: Četinarske i lišćarske šume, na zemlji i na nakupinama četina, raste busenasto, česta je, od jula do novembra.

Napomena: Zajedno sa kruškastom puharom (L. pyriforme) spada među najčešće puhare. Ako se naiđe na zreli primjerak i izgnječi se, iz tjemenog otvora će se istisnuti maslinastosmeđi oblak spora. Treba biti obazriv prilikom određivanja vrste, jer se tikvasta puhara može pobrkati s otrovnim pupavkama čiji se mladi primjerci odlikuju bijelim ovojem i zbog toga su joj slične.

Nema komentara:

Pokreće Blogger.