Veliki buzdovan

gljiva veliki buzdovan
Gljiva - Veliki buzdovan

GLJIVA VELIKI BUZDOVAN

latinski naziv - Clavariadelphus pistillaris

Plodno tijelo: Visine 7-30 cm, prečnika 2-6 cm, najprije svijetložute, zatim oker, još kasnije crvenosmeđe boje, posut tamnim mrljama; oblika je zaobljenog buzdovana, osnove sužene tako da liči na dršku, dok mu je površina najprije glatka, a potom uzdužno naborana i bez sjaja.

Meso: Bijelo, na presjeku poprima smeđu boju, žilavo je, kompaktno, uzdužno vlaknasto, bez posebnog mirisa, blago gorkog ukusa.

Spore: 11-12/6-7 µm, glatko, otisak bijel.

Upotrebljivost: Nije jestiva gljiva.

Stanište: Lišćarske šume, prije svega bukove, na krečnjačkom zemljištu, većinom raste pojedinačno, od avgusta do novembra.

Napomena: Sličan je jezičasti buzdovan (C. ligula). On plodnosti u četinarskim šumama i znatno je nježnije građe. Izvjesnu sličnost veliki buzdovan ima i sa zarubljenim buzdovanom (C. truncatus). Veći je od jezičastog buzdovana, ali je manji od velikog buzdovana i raste u četinarskim i mješovitim šumama. Veliki buzdovan i zarubljeni buzdovan imaju žilavo meso pikantnog, često nagorkog ukusa, te su zbog toga prigodni eventualno samo kao začinske gljive (mljevene ili istucane u avanu). 

Nema komentara:

Pokreće Blogger.