Crveni pehar

gljiva crveni pehar
Gljiva - Crveni pehar

GLJIVA CRVENI PEHAR

latinski naziv - Sarcoscypha coccinea

Plodno tijelo: Prečnika 1-5 cm, u početku ima oblik pehara, kasnije je čaščastog do zdjeličastog oblika. U mladosti je okruglog, a sasvim razvijeno ovalnog ili čunastog oblika. Unutrašnja strana, odnosno plodni sloj, jarke je cinobercrvene do narandžastocrvene boje, gladak je i sjajan, dok je spoljna strana roza do blijedocrvena, maljava, velurasta i mat. Rub je dugačko uvijen. Drška je većinom tek naznačena, ali često i dugačka.

Meso: Bijelo, čvrsto, bez mirisa.

Spore: 29-39/9 µm, glatke, otisak bijel.

Upotreba: Nije jestiva gljiva.

Stanište: Uglavnom truli ostaci lišćara; crveni pehar voli krečnjačko zemljište, prilično je rijedak, a pojavljuje se od decembra do aprila.

Napomena: Ova gljiva je zahvaljujući svojoj jarkoj cinobercrvenoj boji (coccinea na latinskom označava skerletnocrvenu boju) posebno upadljiva i spada među najljepše zdjeličarke. Njena plodna tijela se mogu naći u zimskoj polovini godine, što je prilična rijetkost kod gljiva. Plodnosi čim snijeg počne da se topi. Pripada familiji Sarcoscyphaceae koja je u Evropi zastupljena sa samo sedam rodova i s nešto preko deset vrsta. Sve su rijetke, neke čak veoma rijetke.

Nema komentara:

Pokreće Blogger.