Gljiva golubača

gljiva golubača
Gljiva - Golubača

GLJIVA GOLUBAČA

latinski naziv - Russula virescens

Šešir: 10-15 cm, mesnat, u mladosti zaokružen, kasnije se izravna, ali ostane ulegnuće u centru. Kožica šešira u mladosti krem boje, zatim dobija plavo zelene tonove i raspucava formirajući nepravilna polja različite veličine između kojih se vidi bijelo meso. 

Listići: Tanki, široki, veoma gusti, viljuškasti, sa malo umetnutih kraćih listića, krem boje. Ponekad dobiju pjege smeđe ili crvenkaste boje.

Drška: 3-10 cm, visoka, masivna, puna, u starosti sunđerasta, bijela.

Meso: Bijelo, bez mirisa, prijatnog, blagog ukusa, zrnaste strukture, lomi se kao kreda ili jabuka, što je odlika svih gljiva iz rodova Russula i Lactarius. 

Spore: Okruglaste i eliptične, nepravilno posute bradavicama, 5-6-9,7/2-7 µm, otisak bijelo krem boje.

Upotrebljivost: Odlična jestiva gljiva. 

Stanište: Listopadne šume, naročito voli hrastove. Raste u grupama i krugovima na proplancima, po obodu šume, u travi. Tipično ljetna vrsta.

Napomena: Veliki je broj plavičasto zelenkastih vrsta u ovome rodu, koje su u našem narodu poznate pod imenom zeke. Golubača se od svih njih razlikuje po raspucavanju kožice šešira. Ukoliko sa sigurnošću utvrdite da gljiva koju ste pronašli ima meso lomljivo kao kreda ili jabuka, nema opastnosti od zamjene sa gljivama iz drugih familija čije je meso vlaknasto.

1 komentar:

Pokreće Blogger.