Borova guba

gljiva borova guba
Gljiva - Borova guba

GLJIVA BOROVA GUBA

latinski naziv - Fomitopsis pinicola

Plodno tijelo: Širine 5-25 cm, debljine 5-10 cm, gornja strana je crvenkasta samo kod mladog primjerka, inače je sive do crnkaste boje, s jednom crvenkastom rubnom zonom i jednom dodatnom bijelom zonom koja zapravo čini zaobljeni, ravan do talasasti rub. Grbavo je, bez sjaja, smolasto, u starosti ima crnkastu koru. S donje strane pore su u mladosti krem boje, a kasnije braonkaste. Na porama i na rubu u toku rasta ima gutacione kapi. Mladi primjerci su oblika konzole, dok su stariji uglavnom kopitastog oblika i široko su prirasli uz supstrat. Konzistencija plodnog tijela je čvrsta i žilava, upadljivo kiselastog mirisa i gorkog ukusa.

Spore: 6-8,5/3-4,5 µm, glatke, otisak bijel.

Upotreba: Nije jestiva gljiva.

Stanište: Mrtvo četinarsko i lišćarsko drvo, uspravno ili položeno stablo, panj. Pojavljuje se često, tokom cijele godine, a naročito u toku zimskog polugodišta.

Napomena: Starije primjerke je lako odrediti zahvaljujući njihovom karakterističnom crvenkastom rubu. Rub mladih plodišta je, naprotiv, često bijel, sa još jednom crvenkastom zonom koja se nalazi dalje prema unutrašnjosti plodnog tijela. 

Nema komentara:

Pokreće Blogger.