Jelenji tartuf

gljiva jelenji tartuf
Gljiva - Jelenji tartuf

GLJIVA JELENJI TARTUF

latinski naziv - Elaphomyces granulatus

Plodno tijelo: Okruglasto do ovalno, 1-4 cm, okruženo žutim micelarnim koncima. Svježe, direktno iz zemlje, ima zlatnožutu boju, a kasnije žutosmeđe do slamenožute boje. Ljuska odnosno kora (peridija) gusto je posuta sitnim bradavičastim izraslinama, a kad se rasječe, vidi se da se ona u stvari sastoji od dva sloja. Debelo je, bjeličasto, u početku elastično, a u starosti lomljivo.

Plodište: U početku je crvenkaste, potom crnopurpurne boje, zrela gljiva se raspadne.

Spore: 25-30 µm, bradavičave, otisak crnopurpurne boje.

Upotreba: Nije jestiva gljiva.

Stanište: Četinarske šume, ispod borova, ugnježden u humus nekoliko centimetara ispod površine zemlje, često zajedno s raspadnutim primjercima iz prethodne godine. Pojavljuje se od maja do septembra.

Napomena: Jelenji tartufi su veoma omiljeni kod srndaća, jelena i zečeva. Zahvaljujući veoma izoštrenom njuhu, ove životinje su u stanju da najuše nalazišta tartufa. Uz malo sreće, može da se naiđe na mjesta na kojima rastu masovno i gdje se vide žuti micelarni konci kojima su gljive obmotane. U jesen, mjesta na kojima se nalaze plodna tijela jelenjeg tartufa odaju gljive kanadska glavica (Cordyceps canadensis) i crni jezičak (C. ophioglossoides) koje parazitiraju na njima.

Nema komentara:

Pokreće Blogger.