Gljiva dvolisnica

gljiva dvolisnica
Gljiva - Dvolisnica

GLJIVA DVOLISNICA

latinski naziv - Schizophyllum commune

Plodno tijelo: Širine 1-3 cm, gotovo bijelo ili sivobjeličasto, često s roza tonovima, školjkastog do lepezastog oblika, tankoga mesa, tjesno priraslo na supstrat; površina mu je čekinjasta do velurasta, radijalno talasasta do blago izbrazdana, u starosti često odrasla zelenom nakupinom algi. Rub mu je tanak, u mladosti savijen nadole, kasnije je talasast i čekinjast. "Listići" su roza boje mesa, široki, od mjesta prirastanja radijalno se protežu prema rubu. Kad su suhe, "oštrice" su vidno uzdužno rascepljene, dok su u vlažnom stanju ponovo zatvaraju.

Meso: Oker boje, čvrsto, elastične konzistencije. Suho je lomljivo, a kad se ponovo namoči, ponovo postaje elastično. Miris i ukus su kiselasti.

Spore: 5,5-7/1,5-2,6 µm, glatke, otisak bijel.

Upotreba: Nije jestiva gljiva. 

Stanište: Mrtva drvena podloga, i to od lišćara, rjeđe od četinara; ova gljiva voli svijetla sunčana mjesta, česta je i pojavljuje se tokom cijele godine.

Napomena: Uzdužno rascepljeni djelovi koji su ranije pogrešno označavani kao "listići", u stvari su, po najnovijim saznanjima, spoljna strana duguljastih pojedinačnih plodnih tjela radijalno naredanih jedni na druge.

Nema komentara:

Pokreće Blogger.