Ljetni crni tartuf

gljiva ljetni crni tartuf
Gljiva - Ljetni crni tartuf

GLJIVA LJETNI CRNI TARTUF

latinski naziv - Tuber aestivum

Plodno tijelo: Gomoljastog oblika, 2-10 cm u prečniku, crne boje. Gornja površina je prekrivena pravilnim, bradavičavim, piramidalnim izraslinama petougaonog oblika. Unutrašnji dio je u početku bijele boje, zatim dobija žućkasto smeđe tonove, ponekad i crvenkaste pjege. Ispresjecan je bijelim izuvijanim žilama. Zreli primjerci imaju specifičan jak, tartufski miris - malo podsjeća na miris bijelog luka.

Spore: Nepravilno loptaste, mrežastojamičaste 25-35 x 25-28 µm.

Upotrebljivost: Jestiv je u sirovom stanju, delikates. Treba oguliti crni, bradavičasti dio jer je tvrđi, ali nije neophodno.

Stanište: Javlja se tokom ljeta i jeseni, sve do sredine zime. Raste u listopadnim šumama, a može se naći i u četinarskim, hipogeično, na dubini od 10-30 cm ispod površine zemlje. Sakuplja se uz pomoć dresiranih životinja.

Napomena: Sve vrste crnih tartufa manje-više izgledom podsjećaju jedne na druge. Opasnosti nema, jer su svi jestivi. Tokom zime se na našim prostorima javljaju još zimski (Tuber brumale), mrežasti (Tuber mesentericum) i velikospori (Tuber macrosporum) tartuf. Prvi je najsitniji i najprijatnijeg je mirisa. Za čuveni francuski crni tartuf koga zovu perigord, a koji ima najljepši miris od svih crnih tartufa (Tuber melanosporum).

Nema komentara:

Pokreće Blogger.