Jelenovo uho

gljiva jelenovo uho
Gljiva - Jelenovo uho

GLJIVA JELENOVO UHO

latinski naziv - Polyporus umbellatus (Dendropolyporus umbellatus)

Plodno tijelo: Širine 10-30 cm, visine 10-15 cm, polukružnog oblika, sličnog obliku karfiola, s mnogobrojnim okruglim šeširićima širokim 1-4 cm, često s ispupčenjem u sredini, sa centralno postavljenim drškama i s rubom koji je talasasto nažljebljen. Površina im je radijalno vlaknasta, oker do sivosmeđe boje, s donjom stranom koja je bijela do krem boje (plodni ili fertilni sloj, odnosno himenijum), sloj cjevčica je debljine 1-2 mm i one su silazne niz dršku koja je bjeličasta, centralno postavljena ili eksentrična. 

Meso: Bijelo, u šeširićima meko, inače je pomalo vlaknasto. Prijatnog je mirisa, blagog ukusa, dok starenjem postaje gorko.

Spore: 7,5-10/3-3,5 µm, glatke, otisak bijel.

Upotreba: Jestiva je samo mlada gljiva.

Stanište: Jelenovo uho uglavnom vegetira kao saprofit oko panjeva, rjeđe kao parazit u podnožju hrasta i bukve, a pojavljuje se od jula do septembra.

Napomena: Ovoj gljivi slična je zec gljiva (Grifola frondosa) koja takođe raste na podlozi lišćara. I ona je jestiva, ali je manje ukusna. Jelenovo uho stvara gomoljaste organe za preživljavanje (sklerocije) dugačke 5-10 cm koji obrastaju male završne izdanke korjena drveta. 

Nema komentara:

Pokreće Blogger.