Šumsko pile

gljiva šumsko pile
Gljiva - Šumsko pile

GLJIVA ŠUMSKO PILE

latinski naziv - Laetiporus sulphureus

Plodno tijelo: Šešir je najčešće sastavljen od više lepezastih ploča, koje rastu jedne preko drugih, ponekad međusobno sraslih. Široke su 10-30 centimetara, a debljina im je 2-5 cm. Narandžastožute su boje, se talasastim sumporastožutim rubom koji je često lepršavo neravnomjerno savijen, baršunast, bez sjaja, nasađen na podlogu, bez drške. Kod starog primjerka plodno tijelo je bjeličaste boje.

Pore: Intenzivne sumporastožute boje, jasno se razlikuju od gornje strane. Na jednom milimetru ima tri do pet okruglastih do duguljastih pora, a cjevčice se ne mogu odvojiti od šešira.

Meso: Mlado je jarke žute boje, meko i sočno, kasnije postaje žilavo i plutasto, a kad je staro, suho je i krto, konzistencije slične kredi. Miris je aromatičan, ukus kiselast, a u starosti gorak.

Spore: 5-6,5/3,5-4,5 µm, glatke, otisak bijel.

Upotreba: Gljiva je jestiva kad je mlada. Neophodna je termička obrada.

Stanište: Živi lišćari, rjeđe četinari, pojavljuje se često, od maja do septembra.

Napomena: Ovu gljivu je gotovo nemoguće pobrkati s nekom drugom jer se dobro razlikuje od drugih vrsta po upadljivoj sumporastožutoj boji i po tome što se pojavljuje rano u godini. Napada uglavnom voćna stabla koja poslije nekoliko godina dovodi do odumiranja. 

Nema komentara:

Pokreće Blogger.