Kupasti smrčak

gljiva kupasti smrčak
Gljiva - Kupasti smrčak

GLJIVA KUPASTI SMRČAK

latinski naziv - Morchella conica

Plodno tijelo: Visoko 5-12 cm, od toga dio sa šeširom 3-5 cm; u mladosti je sivkasto, potom sivoroza, takođe i crnosmeđe ili žutosmeđe, jajastog oblika, kupasto, gotovo šiljastog tjemena, s izdignutim tamnim vertikalnim paralelnim rebrima i malo dublje raspoređenim i manje izraženim poprečnim rebrima, što jamicama daje gotovo pravougaoni oblik. Kod zrelog primjerka rebra su gotovo crna, prelaze u dršku i srastu s njom. Drška je dužine polovine cjelog plodnog tijela, boje je bijele do blijedožute, pri osnovi često nabubrena i naborana. 

Meso: Bijele do blijede oker boje. Čitavo plodno tijelo je šuplje, konzistencije kao vosak, savitljivo, gotovo bez mirisa, blagog ukusa.

Spore: 18-25/11-15 µm, glatke, otisak blijede oker boje.

Upotreba: Jestiva je gljiva, i to vrlo omiljena.

Stanište: Većinom četinarske šume, šumski proplanci, rubovi šuma, mjesta na kojima se skladišti drvo, često i pored orlove paprati; raste u grupi, od aprila do maja.

Napomena: Treba paziti da se ne pobrka s otrovnim proljetnim hrčkom (Gyromitra esculenta) koji se često pojavljuje u borovim šumama i na sličnim staništima na kojima raste kupasti smrčka. 

Nema komentara:

Pokreće Blogger.